torsdag, 22 august 2024 08:33

Sørgelig kontrast

Skrevet av
Gardistene fremførte sin tradisjonelle drilloppvisning onsdag. Mens uniformene var plettfrie, var sålene hullete og slitte. Gardistene fremførte sin tradisjonelle drilloppvisning onsdag. Mens uniformene var plettfrie, var sålene hullete og slitte. Foto: Lise Åserud / NTB

Millimeterpresisjon, orden og plettfrie uniformer er velkjente stikkord i Garden. Men gardistenes skosåler er preget av hull og slitasje. Finnes det ikke penger til nye såler?

Garden er kong Haralds livgarde. Hvert år inspiseres troppene av kongen personlig, en inspeksjon som preges av møysommelighet, orden og detaljer.

«Uniformsplagg, distinksjoner, uniformstegn, båndstriper o.l.. skal skiftes ut før de blir tydelig slitt eller upassende. Sko og støvler skal være pusset og i god stand», heter det i Forsvarets bestemmelser om uniformene.

Men da Gardens tradisjonelle drilloppvisningen ble holdt på Slottsplassen onsdag, sto gardistenes hullete og slitte skosåler i sterk kontrast til de ellers plettfrie uniformene.

Kommunikasjonssjef i Hæren, oberstløytnant Lars Ø. Strøm, sier til NTB at det finnes flere forklaringer på dette.

– Ved bruk blir skoen sort under hælen og forfoten, mens skoen sin opprinnelige lyse farge ses midt på. Derfor kan det ved første øyekast se ut som om det er hull under skoen, som bildene viser, fordi den lyse sålen vises også på fremre del der friksjon er størst mot bakken, sier han.

Slitte sko før dimisjon

Hemmeligheten med paradeskoene er at de er på sitt aller beste etter at de er inngått og like før de er helt utslitte, fordi friksjon mot bakken da er på sitt mest optimale, sier Strøm.

– En av skoene bildet viser, er imidlertid helt klart utslitt under selv om den ser fin ut oventil. Årsaken til at skoen ikke er byttet ut, kan være at det er kort tid til gardistene dimitterer fra tjeneste, sier han.

Derfor gir det liten mening å gå inn flunkende nye sko med bare noen få ukers tjeneste igjen, legger Strøm til.

– I dette tilfellet kan vi nøkternt slå fast at både sko og gardister har gitt alt for konge og fedreland. Og de er altså begge to på sitt beste nå rett før skoene er utslitte og gardistene er klare for dimisjon.

– Toppidrett i sitt slag

NTB har spurt Slottet om kommentar til saken. De henviser til Garden.

Garden består av rundt 1200 vernepliktige. Deres kanskje mest kjente kompani er 3. gardekompani, som består av en musikk- og drilltropp. De er svært ettertraktede og deltar ofte på ulike seremonier over hele verden.

– Det de holder på med, er toppidrett i sitt slag. Paradeskoene som gardistene benytter ved drilloppvisninger, ble utlevert nye til gardistene i mars 2024, og nye sko står allerede klare til neste kontingent, sier Strøm.

Han kommer med et tips til folk i Oslo-området som ennå ikke har lagt planer for førstkommende søndag:

– For de som ønsker å se våre flotte gardister i drill og musikk på sitt beste, i vel inngåtte sko, er førstkommende søndag 25. august klokken 18 en fin mulighet. Da holder Hans Majestets Kongens 3. Gardekompani en gratiskonsert for Oslos befolkning i Oslo domkirke. Vel møtt, sier han.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa