fredag, 16 august 2024 07:55

Rekordmange mindreårige i varetekt i Sverige

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Hittil i år er 271 ungdommer mellom 15 og 17 år varetektsfengslet i Sverige. Det er nesten tre ganger så mange som for to år siden.

Etter den voldspregede sommeren er et stort antall mindreårige pågrepet og senere varetektsfengslet. Bare i juni og juli startet 75 ungdommer mellom 15 og 17 en varetektsperiode.

To av dem er en 16 år gammel gutt og en 15 år gammel jente som ble fengslet i slutten av juli etter en skyteepisode i Södertälje. En annen er en 15 år gammel gutt som er siktet for medvirkning til drap på en tenåringsgutt i Bagarmossen i Stockholm tidligere i måneden.

Vanligvis blir ungdommer bare satt i varetekt for svært alvorlige lovbrudd, som mistanke om drap, drapsforsøk, sprenging, grove våpenlovbrudd og lignende.

Tenåringer får stadig oftere tilgang til ulovlige skytevåpen og dras inn i gjengens bestillingsvold, sier kriminolog Sen Granath i stockholmspolitiet. Han sier politiet også lykkes med å pågripe flere etter voldshandlinger og at domstolene er blitt mer villige til å sette unge mistenkte i varetekt i stedet for å overlate dem til sosialtjenesten.

– Selv om gruppen med risikofaktorer egentlig ikke blir så mye større, er det selvfølgelig alvorlig at ungene dras inn i denne tunge kriminaliteten, sier Granath.

I juli satt det i gjennomsnitt 83 mindreårige i varetekt i Sverige i mai og juni var snittet 100.

– Som myndighet har vi ikke lang erfaring med å håndtere så mange mindreårige, så det er en utfordring. Vi har barn som har sittet her i flere måneder, sier inspektør Aso Cåzade ved varetektsanstalten i Sollentuna.

NTB

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa