onsdag, 14 august 2024 14:50

Statsministeren i Thailand avsatt

Skrevet av
Thailands statsminister Srettha Thavisin må gå av på dagen etter en dom i landets grunnlovsdomstol, men har sagt han er takknemlig for at han fikk forklare seg i saken. Thailands statsminister Srettha Thavisin må gå av på dagen etter en dom i landets grunnlovsdomstol, men har sagt han er takknemlig for at han fikk forklare seg i saken. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB

Thailands grunnlovsdomstol har bestemt at statsminister Srettha Thavisin skal avsettes fordi han brøt regjeringens etiske regler og dermed også grunnloven.

Dommerne leste onsdag opp avgjørelsen i saken. De konkluderer med at Srettha har brutt grunnloven og gjort seg skyldig i grove brudd på regjeringens etiske retningslinjer. Selv avviser han at han har gjort noe galt.

Srettha, som har bakgrunn som styrtrik eiendomsmogul, er den fjerde statsministeren på 16 år som blir avsatt etter avgjørelser i grunnlovsdomstolen. Han har vært statsminister i mindre enn ett år.

Partifelle i Pheu Thai Phumtham Wechayachai ventes å ta over som fungerende statsminister til en ny er valgt.

Avsettelsen skaper ny politisk usikkerhet i et land som de siste 20 årene har vært preget av militærkupp og stor politisk splittelse, der den ene regjeringen etter den andre har falt.

Ny politisk usikkerhet

At Srettha avsettes, innebærer at nasjonalforsamlingen nå må tre sammen for å utnevne en ny statsminister, noe som etter planen allerede skal skje fredag.

Nasjonalforsamlingen kan velge ny statsminister fra en liste med kandidater som ble nominert til vervet av de store politiske partiene i fjor. Pheu Thai, som Srettha tilhører, har to kvalifiserte kandidater, inkludert Paetongtarn Shinawatra, datteren til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

En annen mulighet vil være Anutin Charnvirakul, leder for partiet Bumjaithai, som for tiden er visestatsminister og innenriksminister, melder AP.

To tidligere militæroffiserer er også med i lederkampen: Prayut Chan-o-cha, som var statsminister i ni år etter å ha arrangert et kupp i 2014, og Prawit Wongsuwan, som var en av Prayuths visestatsministre.

– Lei meg

Srettha, som nå må gå, uttrykte onsdag takknemlighet for at dommerne ga ham muligheten til å forsvare seg selv i retten. Han sa videre at han respekterte kjennelsen og understrekte at han alltid forsøkte å opptre etisk i sin tid som statsminister.

– Jeg er lei meg for at jeg kommer til å bli betraktet som en statsminister som opptrer uetisk fordi det er ikke den jeg er, sa han.

Retten stemte 5:4 mot Srettha.

Det er en gruppe senatorer som har krevd at Srettha må gå av fordi han utnevnte den straffedømte advokaten Phichit Chuenban til minister.

Advokaten ble i 2008 dømt til en kort fengselsstraff for å ha vist forakt for retten i forbindelse med at han har tiltalt for korrupsjon.

Korrupsjonsanklagene ble aldri bevist. Som følge av saken mot statsministeren trakk Phichit seg som minister i mai.

Opposisjon i ny drakt

Phichit har jobbet som advokat for tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som nylig ble løslatt fra fengsel etter å ha returnert til Thailand etter 15 år i eksil. Srettha ble utnevnt til statsminister samme dag som Thaksin kom hjem fra eksil i august 2023.

De siste årene er en rekke partier oppløst av domstolen.

Nylig oppløste grunnlovsdomstolen også Thailands største opposisjonsparti. Progressive Phak Kao Klai (Gå fremad) vant valget i fjor, men ble hindret i å danne regjering av den konservative eliten.

Det forbudte partiet har siden gjenoppstått med nytt navn og ny ledelse og sikter nå mot en ny valgseier i 2027.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa