fredag, 02 august 2024 08:06

Ti medisinstudenter fra Gaza får likevel komme til Norge

Skrevet av
Ranger denne artikkelen
(1 Stemme)
– Dette er et lite, men symbolsk viktig bidrag for unge palestinere som ønsker å bygge opp igjen helsetjenesten, sier statsminister Jonas Gahr Støre. – Dette er et lite, men symbolsk viktig bidrag for unge palestinere som ønsker å bygge opp igjen helsetjenesten, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Ti medisinstudenter fra Gaza som var nektet innreise til Norge, får likevel komme til landet.

Det skjer etter at regjeringen grep inn og instruerte Utlendingsdirektoratet (UDI) til å innvilge medisinstudentene visum, skriver NRK.

– Her har vi ti unge palestinere som ønsker å fullføre legestudiet. Det kan vi bidra til. Det er et utenrikspolitisk mål som vi gjennomfører ved å gi opphold i denne perioden til disse studentene, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til kanalen.

Universitetet i Oslo ga i juni ti medisinstudenter fra Gaza tilbud om å fullføre studiene i Norge, men UDI satte ned foten. Årsaken var at de mente at studentene sannsynligvis ikke vil reise tilbake, men bli værende i Norge etter semesteret var over.

Avslagene førte til kraftige reaksjoner, og flere partier på Stortinget ba regjeringen gripe inn. Siden Hamas' angrep på Israel 7. oktober i fjor har ingen studenter i Gaza hatt undervisning.

I utgangspunktet kan ikke regjeringen påvirke UDIs avgjørelser i enkeltsaker. Men dersom regjeringen mener det er utenrikspolitiske hensyn eller andre nasjonale interesse som tilsier at man bør lande på en annen konklusjon, kan de gripe inn.

– Situasjonen på Gaza er katastrofal, det tror jeg alle ser. Halvparten av sykehusene er fullstendig slått ut, og en stor del av helsepersonellet er drept. Dette er et lite, men symbolsk viktig bidrag for unge palestinere som ønsker å bygge opp igjen helsetjenesten, sier Støre.

Studiestart for de ti studentene er 19. august.

NTB

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa