lørdag, 20 juli 2024 10:21

20.juli: Mari Vassause - slik blir høstværet

Skrevet av

Margareta fra Antiokia, også kjent som St. Margareta eller Margareta Jomfruen, er en av de mest ærverdige helgenene i kristen tradisjon, særlig i den katolske og ortodokse kirken. Hennes festdag, eller merkedag, feires den 20. juli, og hun er en av de fjorten nødhjelperne, en gruppe helgener som tradisjonelt ble påkalt i tider med nød.

Liv og Martyrdom

Margareta ble født i Antiokia i Pisidia (i dagens Tyrkia) på slutten av 200-tallet. Ifølge legenden var hun datter av en hedensk prest, men ble kristen som ung jente. Da hun nektet å gifte seg med den romerske prefekten Olybrius og å avsverge sin kristne tro, ble hun utsatt for forferdelige torturer. En av de mest kjente episodene fra hennes martyrium er at hun ble svelget av en drage, men hun klarte å unnslippe ved å bruke et kors, som fikk dragen til å sprekke. Denne dramatiske fortellingen har gjort henne til en symbolfigur for styrke og trofasthet i møte med prøvelser.

Til tross for den manglende historiske bekreftelsen av hennes liv, har Margareta inspirert mange troende gjennom århundrene. Hun ble kanonisert som helgen, og hennes historie har blitt fortalt i utallige legender og hagiografier.

Margareta i Kunst og Kultur

Margareta fra Antiokia har vært et populært motiv i middelalderens kunst og litteratur. Hun fremstilles ofte med en drage ved sine føtter eller med et kors, som symboliserer hennes triumf over ondskap. I middelalderens Europa var hun også en av de populære helgenene som kvinner i barsel påkalte for beskyttelse og hjelp.

Været på Margaretadagen og Høstens Forutsigelser

I norsk folketro har merkedager ofte vært knyttet til værvarsler, og Margaretadagen er intet unntak. Det var vanlig å tro at været på denne dagen kunne gi indikasjoner om hvordan høstens vær ville bli. Spesielt er det sagt at:

  • Er det sol på Margaretadagen, blir det en fin høst. Dette varslet godt for avlingen, og bøndene kunne forvente en god innhøsting.
  • Er det regn på Margaretadagen, blir høsten våt og vanskelig. Dette kunne føre til utfordringer med å få avlingen i hus og bekymringer for vinterforrådet.
  • Disse værtegnene ble tatt på alvor, da været hadde stor betydning for det agrarbaserte samfunnet. Selv om slike værvarsler i dag betraktes som folketro, gir de et interessant innblikk i hvordan tidligere generasjoner forsøkte å forutsi og forberede seg på naturens luner.

Alternative Navn og Symboler på Primstaven

Margaretadagen er også kjent under flere alternative navn. I noen regioner refereres det til denne dagen som Margretemesse, Margrethemesse, eller Margitsmesse. Disse navnene reflekterer helgenens popularitet og den regionale variasjonen i språk og tradisjoner.

På primstaven, en tradisjonell norsk kalenderstav, er Margaretadagen ofte markert med spesifikke symboler. Disse symbolene inkluderer:

  • En drage: Dette symboliserer legenden om Margareta som ble svelget av en drage og hennes mirakuløse flukt.
  • Et kors: Dette representerer hennes kristne tro og martyrium.
  • En palmegren: I noen tilfeller kan en palmegren symbolisere seier og martyrium, som er vanlig i avbildninger av helgener.

Feiringen av Margaretadagen

Feiringen av Margaretadagen kan variere, men i noen lokalsamfunn markeres den med gudstjenester og prosesjoner. På landsbygda kunne man finne tradisjoner der folk samlet seg til sosiale sammenkomster, ofte med spesielle måltider eller festligheter for å ære helgenen og be om hennes beskyttelse.

I dag er Margareta fra Antiokia kanskje mindre kjent enn tidligere, men hennes historie og den tilhørende folketroen gir oss et vindu inn i en rik kulturell og religiøs arv som fortsatt kan fascinere og inspirere. Hennes utrettelige tro og mot, symbolisert gjennom legenden om dragen, fortsetter å være en kraftfull metafor for kampen mot ondskap og motgang.

Ved revisjonen i 1969 var Margareta en av helgenene som ble fjernet fra den generelle katolske helgenkalenderen.

Andre saker å lese

Etterlyst ruskjørte på E16 i Hole - vill politijakt

06-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 4-tiden fredag morgen kom det melding fra en veiarbeider ved Norderhov om en bil som kjørte voldsomt forbi pågående veiarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

06-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

I et direkte frieri til foreldrene til de 3500 barna som blir født i desember, vil Høyre gå inn for å utvide retten til barnehageplass.

Les mer i RingeriksAvisa

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

05-09-2024 Nyheter Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

Økonomisk planlegging er avgjørende for å sikre en stabil hverdag, spesielt i utfordrende tider. Å forstå de lokale forholdene kan bidra til å optimalisere din økonomiske strategi. Her er noen...

Les mer i RingeriksAvisa

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

05-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, ønsker en ny periode på Stortinget. Det kan bety at det blir en turbulent høst i Oslo Ap, skriver Dagsavisen.

Les mer i RingeriksAvisa