mandag, 25 april 2016 13:52

Ta "EU-kontroll" på sykkelen

Skrevet av
Sykkelsesongen er i full gang. Før du kaster deg på sykkelen bør du sjekke ut Trygg Trafikks ti tips til sikker og forskriftsmessig sykkel.

Mange barn og voksne henter nok sykkelen ut av garasjen og setter seg på setet uten å sjekke at sykkelen er i god forskriftsmessig stand. Slurver du med vedlikehold og utstyr kan de øke risikoen for ulykke og at du har en sykkel som ikke er lovlig. Det sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Ta ”EU-kontroll” på sykkelen

Hun mener alle sykler bør gjennom en skikkelig årlig ”EU-kontroll” før den tas ut på veien.
– Alle bør legge inn full vårsjekk før de starter opp sykkelsesongen, både på egen og på barnas sykkel. En full kontroll av sykkelen tar ikke mer enn 5-10 minutter. Det er en god investering både mot skrubbsår, ulykker og farlige trafikksituasjoner, sier  Årøen.

Sykkelen din er et kjøretøy, og det er krav til hva som skal være i orden før du legger ut på tur. Mange er ikke klar over at det er lovpålagt med både refleks og lykt på sykkelen. Nye sykler selges ofte uten dette, og du må selv huske å kjøpe utstyret. Sykler du uten refleks og lys når det er mørkt kan du faktisk få forenklet forelegg på 900 kroner. 

Her er Trygg Trafikks tipunktsliste for en god start på sykkelsesongen:

  1. Sjekk luft og dekk. Sørg for at det er godt med luft i dekkene og sjekk dekkene for slitasje.
  2. Test bremsene. Det er påbudt med både forbrems og bakbrems. Forsikre deg om at bremseklossene på felgbremser ikke er nedslitt. De skal i hvileposisjon være ca. 2 mm fra felgen. Slitte bremseklosser må byttes. Bremsene skal ikke ”henge» eller gå tregt, men virke med en gang. Bruk strammeskruen til å etterstramme vaieren.
  3. Husk å smøre: Husk å smøre kjedet og å ha litt olje i vairstrømpen på bremsene med jevne mellomrom – men pass på å ikke få olje på bremseklossene. 
  4. Husk refleks : Sykkelen skal ha rød refleks bak og gul eller hvit refleks på begge sider av pedalene. Skitne reflekser mister effekten, så pass på å vaske dem. 
  5. Lys: Hvis sykkelen skal brukes i mørke eller dårlig sikt, er det påbudt med lykt med hvitt eller gult lys foran og rød lykt bak.
  6. Ringeklokke: Det er faktisk påbudt med ringeklokke på alle sykler.
  7. Juster setehøyden: Dette er særlig viktig for barn som vokser. Benet som er på den nederste pedalen skal være nesten rett, med en liten knekk, når du sitter på setet.
  8. Juster seteplasseringen i forhold til styret: Plasser albuen på tuppen av setet og strekk den frem mot styret. Da skal det være to til fire fingerbredder fra hånden og frem til styret.
  9. Synlige klær eller refleksvest: Signalfargede klær er den beste måten å gjøre deg mer synlig på. Dette gjelder ikke bare om kvelden, men også om dagen eller i dårlig sikt.
  10. Bruk hjelm: Alle, uansett alder, bør bruke hjelm når de sykler. Det reduserer faren for hodeskader med opptil 80 prosent.

 

Sist redigert torsdag, 28 april 2016 14:35

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa