tirsdag, 16 juli 2024 07:36

Lokalaviser sliter med å rekruttere journalister

Skrevet av
Lokalaviser må tidvis hanke inn journalister uten utdanning, viser en undersøkelse. Samtidig ruller og går debatten om at journalister bør se til distriktene for å få en fast stilling. Lokalaviser må tidvis hanke inn journalister uten utdanning, viser en undersøkelse. Samtidig ruller og går debatten om at journalister bør se til distriktene for å få en fast stilling. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

Aviser i distriktene sliter med å rekruttere nye journalister. Flere av dem frykter å ligge bakpå digitalt og at de ikke klarer å levere ønsket innhold.

En undersøkelse av 21 lokalaviser viser at redaktører synes det er så vanskelig å rekruttere nye journalister at de må hanke inn folk uten journalistisk utdanning, sier medieforsker Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet til Klassekampen.

Redaktørene var mest uroet over egen evne til å produsere grundig og kritisk journalistikk. De var også redde for å havne bakpå i den digitale utviklingen. Det skjer mens man ser en større demografisk trend hvor unge personer i større grad trekker til byene. Undersøkelsen tok også for seg journaliststudenters synspunkt.

– I studien så vi også et paradoksalt sprik mellom studentenes oppfatning av hva det vil si å jobbe i lokalavis og hvilke oppgaver redaktørene i lokalmediene trenger dem til, sier hun.

Den siste uken har det gått en debatt i Medier24 som handler om hvordan man skal angripe utfordringen. Bransjeavisens ansvarlige redaktør Erik Waatland skrev i et meningsinnlegg sist uke at journalister i hovedstaden på søken etter jobb bør «legge bort kaffe latten og søke jobb utenfor ring 3».

Generalsekretær Tomas Bruvik i Landslaget for lokalaviser (LLA) sier det til stadighet er gode muligheter for å få seg en fast stilling utenfor de store byene.

– Som regel er det langt oftere utlyst faste stillinger enn vikariater i lokalavisene utenfor storbyene, sier han.

Andre saker å lese

Etterlyst ruskjørte på E16 i Hole - vill politijakt

06-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ved 4-tiden fredag morgen kom det melding fra en veiarbeider ved Norderhov om en bil som kjørte voldsomt forbi pågående veiarbeid.

Les mer i RingeriksAvisa

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

06-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Høyre vil sikre desemberbarna plass i barnehage

I et direkte frieri til foreldrene til de 3500 barna som blir født i desember, vil Høyre gå inn for å utvide retten til barnehageplass.

Les mer i RingeriksAvisa

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

05-09-2024 Nyheter Jan Erik Johansen - avatar Jan Erik Johansen

Hvordan utvikle smarte økonomiske strategier for hverdagen

Økonomisk planlegging er avgjørende for å sikre en stabil hverdag, spesielt i utfordrende tider. Å forstå de lokale forholdene kan bidra til å optimalisere din økonomiske strategi. Her er noen...

Les mer i RingeriksAvisa

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

05-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Lederen i Oslo Ap ønsker gjenvalg på Stortinget

Leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, ønsker en ny periode på Stortinget. Det kan bety at det blir en turbulent høst i Oslo Ap, skriver Dagsavisen.

Les mer i RingeriksAvisa