fredag, 05 juli 2024 08:12

Kongehusekspert vil fjerne prinsessetittelen til Märtha Louise

Skrevet av
Bruken av prinsessetittelen på etikettene til ginen som er produsert til bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, er det sjuende bruddet på to år på avtalen med kongehuset og Märtha Louise om å ikke bruke prinsessetittelen i kommersiell øyemed, fastslår kongehusekspert Trond Norén Isaksen. Bruken av prinsessetittelen på etikettene til ginen som er produsert til bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett, er det sjuende bruddet på to år på avtalen med kongehuset og Märtha Louise om å ikke bruke prinsessetittelen i kommersiell øyemed, fastslår kongehusekspert Trond Norén Isaksen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen mener det er på tide at Märtha Louise fratas prinsessetittelen. Han mener hun undergraver kongehusets troverdighet.

I en kronikk i Aftenposten peker han på at prinsessen gjentatte ganger har brutt avtalen med kongehuset om å ikke bruke prinsessetittelen og tilknytningen til kongefamilien i kommersielle sammenhenger.

«Når avtalen ikke blir respektert, er det på tide å stryke Märtha Louises prinsessetittel før kong Haralds livsverk tar ytterligere skade», skriver Isaksen.

Han peker på at bruken av prinsessetittelen til å promotere den mye omtalte ginen er det sjuende bruddet på avtalen som kongen inngikk med prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett for mindre enn to år siden.

Isaksen mener at den synkende oppslutningen om kongehuset først og fremst skyldes alle kontroversene rundt Märtha Louise og Durek Verrett, og peker på at så godt som alle av de spurte i en meningsmåling utført av NRK i 2022, oppga at dette hovedårsaken til at de var blitt mer skeptiske til monarkiet.

I 2017 lå oppslutningen om monarkiet på 81 prosent, i 2022 78 prosent og i år var den nede i 73 prosent, påpeker Isaksen.

«Nordmenn flest er av gode grunner glade i kong Harald, og mange er sinte over at datteren og den blivende svigersønnen offentlig ydmyker kongen ved å vise at de ikke respekterer hans autoritet», skriver Isaksen.

Etter en grunnlovsendring i 1990 er det helt opp til kongen å gi «bestemmelser om titler for dem som er arveberettiget til kronen». Det gir ham også muligheten til å inndra titler.

Andre saker å lese

LørdagsQuiz

13-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Her er lørdagens spørsmål. Svarene er nederst på siden.

Les mer i RingeriksAvisa

Kvinne tiltalt – Skal ha smurt avføring i ansiktet på ektemannen

13-07-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

En kvinne i 40-årene må i slutten av august møte i retten tiltalt for sadistisk mishandling av ektemannen gjennom flere år i parets hjem i Vestfold.

Les mer i RingeriksAvisa

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 28

13-07-2024 Eiendomsoverdragelser Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Omsetning av eiendommer i Ringerike kommune i uke 28

Her er en liste over eiendommer som ble overdratt den siste uken.

Les mer i RingeriksAvisa

Ny grønn industrisatsing på Ringerike er nå finansiert

13-07-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ny grønn industrisatsing på Ringerike er nå finansiert

Selskapet VOW Green Metals bygger et av Europas største produksjonsanlegg for biokarbon i Hønefoss. Med norsk kompetanse og tradisjoner både innen skogvirke- og treforedlingsindustri i samarbeid med metallurgisk industri, vil...

Les mer i RingeriksAvisa