onsdag, 26 juni 2024 13:40

Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn

Skrevet av
Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. Foto: Alf Simensen / NTB

Framover skal ordningen med gravferd på statens bekostning kun omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier.

Endringen skal gjøre det forutsigbart i hvilke tilfeller det skal tilbys gravferd på statens bekostning, skriver Statsministerens kontor i en pressemelding.

Tidligere har personer som har gjort en «fremragende og helt særskilt innsats for landet eller for det norske samfunnet,» også kunnet få begravelse på statens bekostning.

Ordningen har omfattet veldig få personer, og det har ofte blitt en debatt når folkekjære personligheter ikke har fått begravelse på statens regning, mens andre har.

Filosof Arne Næss, motstandsfolk, overlevende etter konsentrasjonsleirer i andre verdenskrig, aktivist Kim Friele og skuespiller Toralv Maurstad er eksempler på personer der staten har betalt for begravelsen.

Nå blir ordningen kun forbeholdt noen få, men fremragende personer i Norge kan likevel bli hedret av regjeringen ved at de sender en krans, deltar i begravelsen eller holder en minnetale, sier statssekretær Kristoffer Thoner ved SMK.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa