onsdag, 26 juni 2024 07:52

Utidig politisk innblanding fra NVE

Skrevet av
Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund mener strømstøtten hindrer viktig energieffektivisering, og at ordningen bør avvikles.( Hvis strømstøtten forsvinner er det ihvertfall ikke penger til solceller.) Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund mener strømstøtten hindrer viktig energieffektivisering, og at ordningen bør avvikles.( Hvis strømstøtten forsvinner er det ihvertfall ikke penger til solceller.) Foto: Terje Pedersen / NTB

Strømstøtten har uheldige virkninger og bør avvikles, ifølge NVE-direktør Kjetil Lund.

«Svært sjenerøs» er ordene direktøren i Norges vassdrags- og energidirektorat bruker for å beskrive ordningen, ifølge Teknisk Ukeblad. Staten betaler 90 prosent av prisen over 73 øre.

Dermed får folk mindre insentiv til å energieffektivisere eller installere solcellepanel, mener Lund.

– Omleggingen av ordningen til å gjelde hver enkelttime og ikke bare for gjennomsnitt av måneden forsterker denne virkningen, sier Lund til TU.

Han ser flere uheldige ringvirkninger.

– Det er også et uheldig at prissignalene ikke virker i situasjoner med effektutfordringer og press på kraftsystemet. Så må dette veies mot hensynet til å gi folk vern mot høye strømpriser. Det er en politisk avveiing, sier Lund.

Både NVE og Reguleringsmyndigheten for energi har gitt tilbakemelding om dette til regjeringen.

Men verken Arbeiderpartiet eller Høyre vil være med på å vrake ordningen.

– Folk skal aldri trenge å frykte at strømprisen blir så høy at den knekker familieøkonomien, sier energipolitisk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap).

Hun mener mange faktisk har blitt flinkere til å energieffektivisere og viser til at strømforbruket gikk ned med 6,5 TWh i Sør-Norge i 2022.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa