×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 501
onsdag, 20 april 2016 13:48

Skrikende mangel på meddommere

I Norge har vi tradisjon for at alle skal dømmes, ikke bare av fagdommere, men også av meddommere, det vil si likemenn. Bare i Oslo er det en skrikende mangel på meddommere. Hele 400 mannlige meddommere savnes i systemet! Det betyr at vårt rettssystem vil ha problemer med å fungere etter det vi ser på som rettferdige prinsipper.

På tross av denne kritiske situasjonen blir ikke verdifulle samfunnsressurser brukt. Dagens ordning utelukker ca. halvparten av befolkningen fra å tjenestegjøre som meddommere; de under 21 år og de over 70 år. At barn og ungdom kanskje ikke bør inneha slike verv kan være fornuftig, men at man ikke kan utse borgere som er 70 år eller eldre er uforståelig. I dagens Norge er de aller fleste 70- og 80-åringer fullt kapable til å tjenestegjøre som meddommere. Dessuten har de tid og vil koste samfunnet mye mindre enn de som er i full yrkesmessig aktivitet. Dessuten har de en livserfaring som ofte leder til klokskap.

Helt bortsett fra det rasjonelle aspektet for å åpne for eldre meddommere, mener vi også at dagens ordning ikke er i tråd med lovens intensjon. I lov om domstolene står det i § 67 ”Utvalgene av lagrettemedlemmer og meddommere skal ha en allsidig sammensetning, slik at de best mulig representerer alle deler av befolkningen.” Det er da ubegripelig at de som er 70 år eller mer det året meddommere skal velges ikke er funnet verdige til å tjenestegjøre, ene og alene grunnet alder.

Seniorsaken har flere ganger påpekt dette overfor myndighetene uten å få gjennomslag for en endring. Nå er tiden overmoden til å endre på denne regel, og andre regler, som diskriminerer eldre borgere.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa