torsdag, 23 mai 2024 10:54

Grunnbeløpet i folketrygden økes med 5408 kroner

Skrevet av
Leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet er misfornøyd med årets trygdeoppgjør. Han mener det mangler en sosial profil. Leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet er misfornøyd med årets trygdeoppgjør. Han mener det mangler en sosial profil. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Grunnbeløpet i folketrygden økes med 5408 kroner til 124.028 kroner i årets trygdeoppgjør. – Oppgjøret mangler en sosial profil, mener Pensjonistforbundet.

I år øker alderspensjonene med 4,58 prosent, med en økning fra 1. mai på 2,76 prosent. Uføretrygd og andre trygdeytelser for personer under 67 år øker med 5,15 prosent i år, med vekst på 4,56 prosent fra 1. mai, opplyser Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

– I Norge skal alle skal ha trygghet for pensjon og trygd. Jeg er glad for at alle parter i trygdeoppgjøret er enige om tallgrunnlaget. Dette er en regelstyrt og forutsigbar ordning. Som de aller fleste av organisasjonene peker på, blant annet alle de fire arbeidstakerorganisasjonene, er resultatet av årets trygdeoppgjør fullt i samsvar med reglene som Stortinget har bestemt, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Oppgjøret beregnes ut fra et gjennomsnitt av lønns- og prisvekst. Pensjonister får et snitt av lønns- og prisvekst, mens de som mottar trygd, får en økning tilsvarende lønnsvekst.

– Småpenger

Leder Jan Davidsen av Pensjonistforbundet er ikke fornøyd.

– Vi er veldig skuffet over at hovedkravet vårt ikke blir innfridd. Vi er kjent med tallene som ligger til grunn, men vi hadde håpet på en sterkere sosial profil fra regjeringen. Det er stadig flere mennesker som sliter, sier han til Nettavisen.

Også Rødt reagerer på oppgjøret. Stortingsrepresentant Mimir Kristjansson mener dette bare blir småpenger for de som har minst.

– Minsteytelsene i folketrygden er i dag på et nivå det knapt går av å leve av. Regjeringen burde brukt trygdeoppgjøret til å bli enige med organisasjonene om en opptrappingsplan for de laveste ytelsene, men når det ikke skjer, vil vi løfte slike forslag på Stortinget, sier han.

Krevde minstetillegg

Pensjon og trygdeutbetalingene økes med virkning fra utbetalingen i juni, inkludert en etterbetaling for mai måned.

Pensjonistforbundet, Samarbeidskomiteen for pensjonister (SAKO) og Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO) leverte 16. mai felles krav til regjeringen i årets trygdeoppgjør.

De krevde blant annet en minsteøkning på 13.650 kroner til pensjonister og uføre, og lavere skatt for pensjonister.

Andre saker å lese

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

14-09-2024 Sport Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Slik blir sluttspillet for 1. div kvinner

Med HBK på en solid førsteplass, går de inn i sluttspillet med 45 poeng. Deretter følger Fortuna Ålesund 40 poeng, Bodø/Glimt 37 poeng og Viking med 24 poeng.

Les mer i RingeriksAvisa

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

13-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Slik vil Nordtun gjøre skolen mer praktisk og mindre teoritung

Valgfag på barneskolen, mer praktisk læring i alle fag og et system for å få oversikt over fravær. Det er noen av skolegrepene Kari Nessa Nordtun ønsker seg.

Les mer i RingeriksAvisa