tirsdag, 27 februar 2024 15:27

Snøskredfare mange steder – verst på Voss

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Et rødt snøskredvarsel er sendt ut for Voss. Også steder som ikke er omfattet av daglige oppdaterte snøskredvarsler kan rammes av skred, advarer Varsom.no.

På Voss må folk unngå alt skredterreng, ifølge Varsom.no.

– Mye vind, nedbør og stigende temperaturer gir stor skredfare. Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng, heter det i varselet.

Både i lavere strøk med mildvær og i høyfjellet er det fare for skred. Onsdag er det meldt regn opp til 700 meter, mens grensa torsdag ligger på hele 1200 meter over havet.

– Under mildværsgrensa vil regn på snøen føre til naturlig utløste skred. I høyfjellet vil det fortsatt blåse inn store snømengder i leheng. Også her kan skred løsne naturlig, heter det videre.

Regn og vind

Mye nedbør fører til mer vekt på snøen, og regn svekker snødekket.

Skredfaren blir aller størst i perioder med mye nedbør og vind. Onsdag er det varslet opp mot 45 millimeter, torsdag 35 millimeter på utsatte områder. Samtidig meldes det liten kuling fra sørvest.

I begge vinterferieukene har det vært rapportert om skiløpere som har løst ut skred innenfor og utenfor varslingsregionene, blant annet på Gålå og i Alvdal, ifølge Varsom.no.

– Vi ønsker å minne folk på at de må være bevisst på hva slags terreng de ferdes i. Der det er bratt nok, kan det løsne skred, sier vaktleder Ingrid Skrede i snøskredvarslingen.

Skummelt ved tregrensa

Hun råder skiløpere til å bruke bratthetskartene i Varsom-appen når de planlegger turen. Særlig kan det være usikkert akkurat i tregrensa.

– Rundt tregrensa er ofte fokksnøen i overflaten såpass myk at du klarer å påvirke den, samtidig som at snøen har bundet seg til flak som kan løses ut som flakskred, sier Skrede.

I hele høyfjellet i Sør-Norge er det varslet snøfokk torsdag på grunn av kraftig vind og snø.

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa