onsdag, 21 februar 2024 14:08

Hønefossjenta Emilie skal sikre maritim rekruttering

Skrevet av

Da Emilie Skjolden (21) skulle velge yrkesvei, ønsker hun å gjøre noe som ikke er så vanlig blant jevnaldrende der hun kommer fra. Hønefossingen endte opp med å se maritimt – og det er hun skikkelig glad for i dag.

 

– Jeg søkte maritime fag både som matros og motormann på VG2, men utdannelsen fantes ikke i fylket mitt. Læreren min visste heller ikke at vi måtte søke fylket om å kjøpe skoleplass der det fantes, hvis jeg skulle bytte. Derfor måtte jeg søke på TT året etter. Da hadde jeg kommet såpass langt med elektrikerutdannelsen min at jeg valgte å bli maritim elektriker. Men det var en heldig tilfeldighet, forteller Emilie Skjolden fra Hønefoss i Buskerud.

Nøye utvalgt maritim ambassadør

Skjolden er en av ti nøye utvalgte ambassadører for kampanjen Maritim Karriere. Kampanjen driftes av Maritimt Forum og Norges Rederiforbund, og målet er å vise frem utdanningene og yrkene i maritim næring.  

– Vi vil bidra til å skape kunnskap og stolthet, og være med på å vise at maritim næring er attraktiv, relevant og fremtidsrettet. For å få inn talentene om fem-ti år, må vi nå de unge på en god måte i dag, forteller Karin Gjerløw Høidahl, som er seksjonsleder for kompetanse, rekruttering og utdanning i Norges Rederiforbund. 

Skjolden og de andre ambassadørenes oppgaver er å fortelle sine historier og skape engasjement ved å vise frem arbeidsplassene og studieløpene sine til de unge som er nysgjerrige på hva maritim næring har å tilby. I rollen som ambassadører er de synlige i Maritim Karrieres sosiale medier, og de er viktige stemmer for fremtidens maritime næring.   

Trygg fremtid

I løpet av sin relativt korte karriere har 21-åringen rukket å oppleve mye.

– Nydelige soloppganger, flotte fjorder og havner, samt en rekke forskjellige land er bare noe av det jeg har fått oppleve så langt. Når det kommer til det jeg lærer, har jeg mange høydepunkter. Jeg var blant annet med på forberedelse til tørrdokking, der jeg fikk observere alt fra å åpne turboen i maskin, til å teste blackout prosedyrer etter systemoppdatering. Jeg fikk da trykke på «den store røde knappen» i ECR (Engine Control Room), og det husker jeg veldig godt.

Skjolden beskriver lærlingstillingen som innholdsrik, med mye selvstendig ansvar.

– Ingen dag er lik. Det betyr også at det ikke finnes et konkret opplegg for hva du skal gjøre hver dag. Derfor er det viktig å være interessert og proaktiv, og bistå der det trengs. Det er også viktig at du tåler lange dager og litt stress, men til gjengjeld får du fri i lengre perioder når du er på land. Du blir også god i engelsk, for arbeidsspråket om bord på båten er engelsk og alle dokumenter er på engelsk. Jeg var elendig da jeg begynte, men du kommer fort inn i det, betrygger hun.

Mange muligheter

I disse dager er det mange unge som skal ta viktige valg for framtiden. Søknadsfristen for videregående opplæring er 1. mars, mens det for høyere utdanning er frist 1.april.

Emilie Skjolden er overbevist om hennes yrkesvei kan passe bra for mange, og anbefaler de som vurderer en maritim karriere å spørre litt rundt.

– Du kan få mye ut av å snakke med folk som selv har vært på sjøen. Da får du forskjellige perspektiver. Den store fordelen med en maritim karriere er at det gir deg en trygg fremtid; det er mange jobber å ta av. Hvis du er jente og vil jobbe i maskinrommet, kan det hende at du møter noen fordommer. Men så lenge du viser at du er interessert, har litt bein i nesa og jobber på, får du fort den respekten som du fortjener, avslutter Skjolden.

 ***

Fakta

Navn: Emilie Skjolden
Alder: 21 år
Utdanningssted: VG1: Elektro. VG2: Elenergi, ved Hønefoss videregående skole. VG3: Maritim elektriker ved Færder videregående skole.
Stilling: El. Trainee ombord på Viking Ocean Cruises, gjennom rederiet Wilhelmsen

 

Om Maritim Karriere
Maritim Karriere er en kampanje som viser frem utdanningene og yrkene i maritim næring. Maritim næring er alt arbeid som knytter seg til transport og operasjoner på havet, skip, verft som bygger skip, de som produserer utstyr og tjenesteytende næringer som bank og forsikring.

Kampanjen driftes av Maritimt Forum og Norges Rederiforbund med støtte av midler fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse, og samarbeider tett med Maritimt Forums regioner og de fire maritime opplæringskontorene i Norge.

 

Se mer informasjon på www.maritimkarriere.no

Sist redigert onsdag, 21 februar 2024 14:12

Andre saker å lese

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa

3 bøller bortvist fra Hønefoss

15-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Natt til søndag var det tilløp til slagsmål på Søndre Torv i Hønefoss. Tre menn, en i 40-årene og to i 30-årene hadde satt i gang bråket. En slik oppførsel...

Les mer i RingeriksAvisa