mandag, 19 februar 2024 09:39

Finfluensere - er de til å stole på, eller bare svindel?

Finfluensere - er de til å stole på, eller bare svindel? Foto: Unsplash

De siste årene har vi sett en eksplosiv vekst av såkalte finfluensere, altså finansielle influensere på sosiale medier. Disse lover gjerne raske veier til finansiell suksess, eller kommer med anbefalinger for produkter de går god for. Samtidig som antallet av disse online finansielle guruene vokser, øker også skepsisen rundt gyldigheten og sikkerheten av deres råd. Er finfluensere en velsignelse for de finansielt nysgjerrige, eller er deres råd en potensiell fallgruve?

 

Det er dette vi skal se nærmere på i denne artikkelen. Vi ser på hva man bør vite om finfluensere, samt hva man bør se etter før man benytter seg av rådene deres.

Det tosidige sverdet av finfluenserråd på nett

Finfluensere har demokratisert finansiell kunnskap og gjort det mer tilgjengelig for et bredere publikum. Deres bruk av sosiale medier plattformer for å dele tips, triks og innsikt i finansiell planlegging og investeringsstrategier har virkelig fylt et gap i utdanning for mange som finner tradisjonelle kilder for finansielle rådgivning skremmende eller utilgjengelige.

På denne måten sprer de kunnskap som mange ellers aldri hadde fått tilgang til. Spesielt råd rundt skatt, investeringer og diversifisering av inntekter er emner de gjerne snakker om. Tidligere har dette vært informasjon forbeholdt et eksklusivt klientell på listene til banker og rådgivere.

Men, ikke alt som glitrer i finfluenser-universet er gull. Noen influensere, drevet av fristelser fra sponsoravtaler og presset til å generere innhold, kan anbefale produkter eller strategier de ikke er godt kjent med, eller som er direkte uegnet for deres publikum. Gode eksempler på dette er finfluensere som promoterer bruken av trading plattformer og CFD-er til et ungt publikum.

Viktigheten av kritisk konsum og egen research

Hovedproblemet med råd fra finfluensere ligger ofte i deres generelle tilnærming. De fleste råd og tips er “one size fits all"-strategier, noe som kan få konsekvenser for din personlige økonomi ved ukritisk bruk. Finansielle beslutninger er dypt personlige og avhenger av individuelle omstendigheter, mål og risikotoleranse. Mens et råd kan fungere for noen, kan det være katastrofalt for andre. Dette understreker viktigheten av kritisk konsum og nødvendigheten av egen research før du følger tipsene. Her er det viktig at følgere gjør egne undersøkelser og tar utgangspunkt i egen økonomi.

Videre kan fristelsen av raske, enkle gevinster eller løftet om en problemfri finansiell snarvei være fristende. Men disse løftene mislykkes ofte i å fremheve de inneboende risikoene og det harde arbeidet involvert i finansiell planlegging og investering. Det er essensielt for forbrukere å opprettholde en god dose av skepsis og utføre egne undersøkelser før de tar finansielle beslutninger basert på en finfluensers anbefalinger.

Regulering og ansvar

Etter hvert som innflytelsen til finfluensere vokser, øker også behovet for regulering. Noen land har begynt å granske hvordan finansiell rådgivning deles online, og krever ansvarsfraskrivelser eller til og med sertifisering for de som ønsker å dele finansiell rådgivning offentlig. Foreløpig har vi sett få slike tilfeller i Norge, men det er også på vei inn her.

Flere såkalte aksjeforum har allerede blitt satt under lupen, og Finanstilsynet har flere ganger sendt ut varsler. Til tross for dette, har antall finfluensere vokst de siste årene, og det ligger ingen klare retningslinjer - utover generell markedsføring på nett.

Oppsummering

Finfluensere fortsetter å vokse i popularitet mange steder på nett, og det er liten tvil om at det er et fenomen som har kommet for å bli. Så hvordan bør man egentlig forholde seg til tipsene disse såkalte rådgiverne gir? Her gjelder det å ta rådene med en klype salt, og se hva de gir råd om. Det er stor forskjell på en finfluenser som anbefaler bruken av VPN for å sikre deg når du investerer på nett, og en som anbefaler at du skal investere i kompliserte finansielle produkter.

I dette eksemplet - VPN, hva er det? Dette er et enkelt produkt som du fort kan gjøre research om på nett selv. Det er heller ingen store kostnader knyttet til en VPN, noe som gjør det mulig å se om dette er noe for deg før du forplikter deg. Med andre ord, det er en kostnad man kan bære uten store forpliktelser, og dermed kan ta råd om.

Gjelder det derimot mer kompliserte tips - investering i CFD-er, kryptovaluta eller andre finansielle tips, bør man ta seg tid til å gjøre grundige undersøkelser før man tar det som god fisk.

green balls

Andre saker å lese

Smertestillende for Tronrud

18-09-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ola Tronrud er styremedlem i et nytt selskap som heter Harbinger AS. Med seg i styret har han Geir Atle Ekaas og styreleder Carl Christian Gilhuus-Moe.Aksjekapitalen er kr 50.000. Formålet...

Les mer i RingeriksAvisa

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

17-09-2024 Politikk NTB - avatar NTB

Sp rikker seg ikke om EUs energipakke

– Det er uaktuelt for Sp å innføre EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi vært klare på, og det står vi fremdeles fast på, sier Aleksander Øren Heen, energipolitisk talsperson...

Les mer i RingeriksAvisa

If advarer om musespising på elbiler

16-09-2024 Nyheter Pressemelding - avatar Pressemelding

If advarer om musespising på elbiler

Mus gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If oppfordrer bileiere til å rydde bilen for fristende dropspapir, og sjekke kjøretøyet jevnlig for mus.

Les mer i RingeriksAvisa

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

15-09-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Bratlien: – Vurderer å anmelde lekkasje av Marius-lydopptak

Marius Borg Høibys forsvarer Øyvind Bratlien sier til TV 2 at de nå vurderer anmeldelse etter Se og Hørs lydopptak-publisering. Link til opptaket nederst i saken.

Les mer i RingeriksAvisa